zakgeld

Wel of geen zakgeld geven?

Misschien heeft je kind de leeftijd bereikt dat het zelf om zakgeld vraagt. Omdat vriendjes en/of vriendinnetjes dat ook krijgen of omdat je zelf denkt dat hij of zij er klaar voor is. Wanneer is je kind eigenlijk ready voor zakgeld? En wat is de achterliggende gedachte achter zakgeld geven?

Doel
Het geven van zakgeld heeft meerdere doelen. Eigenlijk is dit de eerste stap van leren omgaan met geld, de waarde leren kennen van geld en sparen. Voorheen kochten andere mensen zoals jijzelf, opa/oma of familie spullen voor jouw kind. Logisch dat jouw kind daardoor de waarde van geld lastig kan inschatten. Papa pint het wel even.

Waarde
Doordat het nu zakgeld krijgt en zelf mag bepalen wat er gebeurt met dit geld leert je kind ook de waarde van producten kennen. Zijn lolly’s echt zo duur? Kan ik van mijn 1 euro zakgeld er maar 4 kopen? Wow! Dan ga ik extra genieten van mijn lolly. Het creëert een bewustzijn. Dat kan later ook ten goede komen wanneer hij/zij begint met inschatten van dingen en het ontwikkelen van inzicht.

Sparen
Aangezien jouw kind nu vaker in aanraking komt met prijzen kan het ook gaan leren sparen. Wil jouw kind heel graag een nieuw spelletje op de playstation? Prima! Misschien kun je zelf de helft inleggen en moet jouw kind de andere helft betalen vanuit zijn of haar zakgeld. Maak samen een berekening hoe lang jullie moeten sparen, voordat dit bedrag bereikt is. Sparen ontwikkelt tevens het geduld.

Voldoening
Doordat je kind leert omgaan met geld, aankopen leert uitstellen, bewustwording krijgt van bedragen en leert sparen kan het soms ook extra genieten van een aankoop. Een paar weken uitkijken naar een aankoop, naar de winkel gaan en het product kopen, om er vervolgens ein-de-lijk van te genieten geeft veel meer voldoening dan als je een product graag wilt en het meteen krijgt.

Wanneer start ik met zakgeld
Dit kan wanneer jij denkt dat jouw kind er klaar voor is. Soms is dit op 5-jarige leeftijd en soms op 8-jarige leeftijd.

Hoeveelheid zakgeld
Ook dit kan je natuurlijk zelf bepalen. Als je kind nog jong is, is 50 cent of een euro per week genoeg. Kijk ook vooral naar wat je kind zelf moet betalen. Denk aan: cadeautjes voor vriendjes, abonnementen of andere dingen, dan kun je het zakgeld verhogen naar 2,50 of 5 euro per week. Om inzicht te bieden kun je samen met je kind alle uitgaven op een rij zetten in een overzicht. Naar aanleiding daarvan kun je het zakgeld bepalen. Dit kan uiteindelijk ook een maandelijks bedrag worden. Tot de leeftijd van 12 wordt er gemiddeld 2 tot 3 euro per week aan zakgeld gegeven. Vanaf het twaalfde jaar is dit gemiddeld 5 euro per week. Dit groeit jaarlijks met gemiddeld 1 euro per week.

Heb je zelf nog een tip over zakgeld? Zet het in de reacties!