Hoe fijn is het dat je niet alleen je baby kan horen, maar ook even kunt zien. Een fantastische uitvinding een babyfoon met camera. Elke ouder met een babyfoon met camera herkent het. Het zijn juist die situaties dat jij je kind wel hoort huilen, maar je niet meteen naar hem/haar hoeft toe te gaan. De speen is er even uit of hij/zij ligt eventjes verkeerd. Zonder camera moet je altijd direct actie ondernemen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een babyfoon met camera?
De Consumentenbond onderzoekt regelmatig babyfoons. Bij babyfoons letten ze vooral op drie onderdelen en wij hebben er nog één onderdeel aan toegevoegd.
1. Geluidskwaliteit en bereik
Als er wat is, wil jij je kind kunnen horen. Een belangrijk aspect van een babyfoon is om die reden geluidskwaliteit en bereik. Stel je hebt je huis goed geïsoleerd, dan mag dat geen invloed hebben op het signaal. Dit soort zaken zijn uitvoerig door de consumentenbond getest. Goed om alvast te delen: geluidsbabyfoons hebben vaak een beter bereik.
2. Wel of geen app bij je babyfoon?
De één kan niet meer zonder en de ander heeft het eigenlijk niet nodig, een app bij de babyfoon. Uit de reviews blijkt dat het grootste nadeel is dat je afhankelijk bent van wifi-netwerk. Daarnaast is een belangrijk aspect veiligheid, een app kan altijd gehackt worden.
3. Liedjes, lichtjes en praten
Blijft je baby rustig als er een klein lampje aanstaat of wil je hem/haar laten wennen aan een slaapmuziekje? Steeds meer babyfoons hebben de optie om een lampje of muziekje aan te zetten. Of je kiest een babyfoon met terugspreekfunctie, zo stel jij je kind op afstand gerust.
4. Veiligheid
Graag willen we daar nog één onderdeel aan toevoegen, namelijk veiligheid.
Gluren in babykamers
In september 2019 bracht RTL Nieuws naar buiten dat er duizenden slimme camera’s onveilig waren vanwege een lek. Kwaadwillenden konden op die manier meekijken met beveiligingscamera’s en babyfoons. Om die reden geven we je graag nog een aantal extra tips mee bij de aankoop van een babyfoon met camera of andere ‘slimme’ camera:
– Koop apparatuur van bekende merken;
– Neem een fysiek schuifje in overweging. Fijn om zelf (offline) te bepalen of de camera wel of niets mag zien;
– Denk altijd na over wat je met de camera filmt. Bepaal mede daarop de locatie van de camera;
– Update de software altijd zo snel mogelijk;
– Mocht het mogelijk zijn, maak gebruik van een eigen server en geen cloud-dienst. Zo blijf je zelf de baas over opgeslagen beelden;
– Mocht je een account moeten maken, zorg voor een sterk wachtwoord en wijzig deze minimaal jaarlijks.
Binnenkort volgt er een artikel welke babyfoons (met camera) je het beste kan kopen.