lezen

Nederlandse kinderen lezen steeds slechter: wat kun je als ouder doen?

Uit recent onderzoek is gebleken dat Nederlandse kinderen steeds slechter scoren op leesvaardigheid. Ongeveer 35 procent van de kinderen heeft niet het basisniveau om een tekst goed te begrijpen. Als ouder kun je hieraan bijdragen. Milene Bonte, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen van taal- en geletterdheidsontwikkeling aan de Universiteit van Maastricht, onderzoekt hoe kinderen beter leren lezen, met focus op de eerste stappen zoals het leren van letters, meestal rond de leeftijd van zes jaar.

Inzet nodig van jou als ouder
Ze benadrukt dat goed leren lezen de inzet vereist van zowel onderwijs als ouders. Het is van groot belang om te kijken naar de individuele leercurve en het potentieel van elk kind. Ieder kind kan namelijk beter worden in lezen.

Op school wordt vaak het leesniveau van kinderen getest en kinderen met een vergelijkbaar niveau in groepen geplaatst. Mocht je kind lager scoren, dan is het volgens Bonte belangrijk om te weten dat dit slechts een momentopname is. Elk kind leert namelijk in zijn eigen tempo. Als ouder is het van belang om je kind aan te moedigen om te lezen en te benadrukken dat iedereen beter kan worden in lezen.

Begin al vroeg met praten en (voor)lezen
Om kinderen te stimuleren om te lezen, kun je verschillende manieren toepassen. Saskia ten Houten, adviseur bij Stichting Lezen en Schrijven, zegt hierover dat taalontwikkeling al begint als kinderen in de buik van hun moeder zitten. Het is cruciaal dat kinderen voldoende woorden leren en zo een uitgebreide woordenschat ontwikkelen. Daarom is het van belang om vanaf jonge leeftijd veel te praten met en tegen je kind en een talige omgeving te creëren. Ook het regelmatig voorlezen en zelf het goede voorbeeld geven door zelf een boek te lezen, kan hieraan bijdragen.

Zorg voor leesplezier
Het is belangrijk dat boeken aansluiten bij de interesses van een kind, zowel bij het voorlezen als wanneer een kind zelf kan lezen. Dit creëert leesplezier en positieve associaties met lezen. Het maakt daarbij niet uit wat voor boeken je kind leuk vindt. Het gaat erom dat je je kind verleidt om te lezen.

Samen een boek lezen als kwaliteitsmoment
Om ervoor te zorgen dat je kind blijft lezen in een wereld vol schermpjes en snelle prikkels, kun je samen een begin maken in een boek. Het is belangrijk om het lezen niet als verplichting te stellen, maar eerder als een kwaliteitsmoment met je kind. Samen een boek lezen en erover praten kan niet alleen een fijn moment met je kind opleveren, maar kan ook bijdragen aan het verbeteren van de leesvaardigheid. Wij zeggen: een win-win situatie.

Bron: nu.nl