erkennen

Hoe erken ik mijn kind?

Jij als vader mag uiteraard je kind erkennen. Dit kan in elke gemeente van Nederland. Hier lees je alles over het erkennen van je kind. 

Wanneer kan jij je eigen kind erkennen?
Binnen 3 dagen van de geboorte moet je het kind erkennen. De geboortedag zelf telt niet mee. Als de termijn van 3 dagen op een zaterdag, zondag of feestdag valt krijg je twee dagen langer de tijd om de geboorteaangifte te doen. Let wel! Indien je te laat bent met het erkennen ontvang je van het Openbaar Ministerie een boete.

Welke documenten heb je nodig om je eigen kind te erkennen?
Om de geboorteaangifte te doen moet je een geldig ID-bewijs meenemen. Heb je voor de geboorte al een naamerkenning gemaakt dan moet die akte ook mee. Vaak geeft het ziekenhuis of verloskundige een verklaring van de geboorte. Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan om ook deze verklaring mee te nemen. 

Geboorteakte
Na de geboorteaangifte wordt de geboorteakte gemaakt. Daarin staan de gegevens van het kind en van de ouders. De akte geldt als bewijs van de geboorte en van de afstammeling van het kind van de ouders.

Wat zijn de kosten?
Niets! Ook wel eens fijn. Aangifte van geboorte doen kost niets. Wel moet je betalen als je een afschrift (officiële kopie) van de geboorteakte wilt ontvangen. 

Wat zijn de gevolgen van de erkenning?
De erkenning betekent dat er een juridische band ontstaat tussen jou en het kind. Je bent daarnaast ook verplicht om het kind te onderhouden totdat het 21 jaar wordt. Ja, ook als het kind een vervelende puber is. Ook zijn jullie elkaars wettelijke erfgenamen en stel je op moment van erkennen de achternaam van het kind vast. 

Tip: het kan heel druk zijn in het gemeentehuis, het beste is om online een afspraak te maken. Zo kun je zelf bepalen wanneer en hoe laat én hoef je geen uren te wachten!

Kan ik mijn kind erkennen tijdens de zwangerschap?
Je kan je kind erkennen tijdens de zwangerschap. Dit heet ook wel erkenning van de ongeboren vrucht. Je kunt in elke gemeente van Nederland het kind erkennen. Mocht je vriendin/vrouw niet meekomen, dan moet zij schriftelijk toestemming geven voor de erkenning. Is ze zwanger van een meerling? Dan geldt de erkenning voor alle kinderen.

Achternaam bepalen
Wil je de achternaam van het kind kiezen? Dat kan tijdens de erkenning van je kind. Je gaat dan samen, jij en je partner, naar de burgerlijke stand. De burgerlijke stand maakt van belangrijke gebeurtenissen in je leven de akten. Het is simpelweg een ambtenaar bij de gemeente.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om mijn kind te erkennen?
Wanneer jij je kind wilt erkennen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Voorwaarden om kind te erkennen:

  • ​Je moet 16 jaar of ouder zijn;
  • Je hebt toestemming nodig van de moeder;
  • Je kunt het kind niet erkennen als je niet met de moeder mag trouwen. Bijvoorbeeld omdat je bloedverwant van elkaar bent;
  • Het is belangrijk dat er niet al twee ouders zijn. Stel het kind is bijvoorbeeld geadopteerd door de vrouwelijke partner van de moeder? Dan kan de biologische vader het kind niet meer erkennen.

Een kind erkennen door een buitenlandse vader of moeder
Heb je een dubbele nationaliteit en wil je een kind erkennen? Doe dan eerst even wat onderzoek. Het is belangrijk om te kijken welk recht van toepassing is. Vrijwel altijd is toestemming van de moeder nodig bij de erkenning.

Geregistreerd partner of gehuwd
Hebben jullie gekozen voor een geregistreerd partnerschap? Of ben je getrouwd? En krijgt je vriendin/vrouw een kind? Dan hoef je het kind niet te erkennen. U bent dan automatisch de juridische vader. Dit geldt ook als je niet de biologische vader van het kind bent.