Iedereen wil de komende winter er warm bij zitten. Tegelijkertijd wil niemand onnodig hoge kosten maken. Hoe pak je dat nu slim aan en hoe kan je zo zuinig mogelijk je woning verwarmen. Met deze bespaartips van experts helpen we je een handje.
Zet de thermostaat lager
Allereerst willen we een fabel de wereld uit helpen. Veel mensen zeggen namelijk dat je beter de thermostaat op een basistemperatuur kunt zetten. Kortom, deze mensen bedoelen dat je beter de thermostaat op bijvoorbeeld 19 graden kunt laten staan. Want het opstoken elke dag kost ook energie. Uit onderzoek blijkt dat je beter de thermostaat lager kunt zetten in de nacht of als er niemand thuis is (zeg op 15 graden). Het opstoken als je op staat kost minder energie dan de hele nacht het huis warmhouden. Lukt het om de binnentemperatuur 1 graad lager te houden dan je gewend bent, dan bespaar je daarmee gemiddeld 120 kubieke meter gas per jaar. Met de huidige tarieven scheelt dat honderden euro’s.
Je slaapkamer mag best koel zijn
Verwarm ook alleen de kamers waar je bent. Het heeft geen zin om de zolder te verwarmen als je vrijwel alleen beneden leeft. Check je radiatoren of thermostaat als je vloerverwarming hebt. Daarbij mag je slaapkamer echt wel koel zijn. Dat is zelfs gezond. Kruip lekker onder de warme dekens.
Controleer je CV-ketel
Om ervoor te zorgen dat je niet letterlijk in de kou zit, is het aan te raden je CV-ketel te controleren. Zet hem een keer uit en aan en controleer de druk. Als de CV-ketel de juiste druk heeft, werkt hij zuiniger. Benieuwd hoe je de druk van de CV kan controleren? En hoe je, als deze te laag is, weer kan bijvullen? Kijk dan naar deze uitleg.
Temperatuur van je CV-ketel kan omlaag
Ken je het woord: aanvoertemperatuur? Daarmee wordt bedoeld op hoeveel graden de CV-ketel zich verwarmd. Dat is bij de meeste CV’s 80 graden. Kortom, je CV zorgt ervoor dat hij altijd water opwarmt tot 80 graden. Kijk eens of deze wat omlaag kan. De meeste woningen warmen prima op met een aanvoertemperatuur van 60 graden. Dat scheelt weer iets. Het effect is dat het iets langer duurt om de woning te verwarmen, maar het gebeurt ook wat geleidelijker. Je merkt er vaak weinig van.
Maak je radiator vrij en plaats zilverfolie achter de radiator
Staat je bank dicht tegen de radiator? Of heb je iets anders voor de radiator gezet, omdat je de radiator zelf niet mooi vindt. Heel begrijpelijk, alleen daarmee verwarm je voornamelijk het object voor de radiator. En zeg nou zelf, dat is niet heel handig. Een radiator moet vrij zijn, zo levert hij de meeste warmte. En als je dan toch bezig bent. Plaats zilverfolie achter de radiator. Daarmee zorg je ervoor dat de warmte enkel je woning in gaat en niet de buitenmuren verwarmd.
Stop de tocht
Zoals de kop al zegt: stop de tocht. Tochtplekken zijn de grootste boosdoener van het verliezen van warmte. Onder de deur door of kieren langs het raamkozijn. Wat je hier tegen kunt doen is tochtstrippen plaatsen. Je koopt ze gewoon bij de lokale bouwmarkt en zijn gemakkelijk aan te brengen. Een dikke tip!
Verduurzamen
Tot slot is het sleutelwoord: verduurzamen. Goed voor het klimaat en je portemonnee. Denk aan: zonnepanelen, vervang oude lampen en/of kies voor isolatie. Wil je weten waar je tegenwoordig allemaal subsidie voor krijgt? Dit verschilt namelijk per gemeente. Check dan deze handige site: https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/