Laatst bijgewerkt: 2 januari 2024
Vaderschapsverlof of partnerverlof betekent dat je recht hebt op vrije dagen na de geboorte van je baby. Eigenlijk net zoals vrouwen die recht hebben op verlof als de baby geboren wordt. Wil je meer weten over wat het precies en hoe lang mag je hier gebruik van maken? Lees dan dit bericht.
Nadat een baby geboren is, biedt een kraamverzorgende hulp en zorg aan de moeder, haar partner en het pasgeboren kindje. Deze hulp begint al tijdens de bevalling, waarbij de verzorgende de verloskundige ondersteunt. Na de geboorte richt de kraamverzorgende zich op het verzorgen van de moeder en baby, terwijl ze ook advies en informatie geeft. Het hoofddoel van kraamzorg is om een rustige omgeving te creëren. Zo kan de moeder goed herstellen, zowel mentaal als fysiek, en kan het nieuwe gezinslid zich goed aanpassen aan het leven thuis.
IVF staat voor in-vitrofertilisatie en is een voortplantingstechniek, waarbij zaadcellen een eicel buiten het lichaam bevruchten. Wanneer er een embryo is ontstaan kan deze in de baarmoeder worden geplaatst. Dit wordt ook wel reageerbuisbevruchting of proefbuisbevruchting genoemd.
Kinderbijslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor ouders of verzorgers om bij te dragen aan de kosten van de opvoeding van kinderen.
Een papadag is een dag waarop vaders specifiek tijd vrijmaken om met hun kinderen door te brengen en zich bezig te houden met de zorg en opvoeding, los van werkverplichtingen.
De NIPT-test (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek dat tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd om chromosomale afwijkingen zoals het syndroom van Down, Edwards-syndroom en Patau-syndroom bij de foetus op te sporen. Het wordt doorgaans aangeboden aan zwangere vrouwen met een verhoogd risico op genetische afwijkingen of aan vrouwen boven een bepaalde leeftijd. De test is veiliger dan invasieve procedures zoals vruchtwaterpunctie en kan informatie verschaffen over de gezondheid van de foetus.