Ben je recent vader geworden, dan worden je ouderschapverlofuren momenteel niet uitbetaald. Dit gaat per 2 augustus veranderen. Dan treedt er een nieuwe Europese richtlijn in werking en worden twee maanden ouderschapsverlof betaald. Maar heb jij recht op twee maanden betaald ouderschapsverlof?
Vanaf 2 augustus 2022 kunnen werkgevers de aanvragen indienen bij het UWV om de uitkering voor werknemers te regelen. Die worden namelijk gedeeltelijk betaald door het UWV. Dit gebeurt nadat je het verlof hebt opgenomen.
9 weken betaald ouderschapsverlof in 1e levensjaar kind
Hoe zat het ook alweer? Ouders krijgen straks dus gedurende 9 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon. Wel zijn er één voorwaarde, namelijk dat dit verlof wordt opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De reden dat de (Europese) overheid hiervoor kiest is dat ouders meer tijd hebben om te wennen aan de nieuwe situatie. Zo is er meer ruimte om goede afspraken te maken en andere keuzes in werk en privéleven.
Maar wat als je net een kind krijgt vóór de invoering van deze wet?
Heb je dan ook recht op het betaald ouderschapsverlof? Het ouderschapsverlof gaat voor sommige ouders ook gelden vóór de invoering van de nieuwe wet. Dit zit zo. Wanneer je kind jonger is dan één jaar, geldt de regeling ook voor jou. Daarnaast zijn er twee voorwaarden: je moet werken of juridisch gezegd: een werknemer zijn en nog niet het volledige (recht op) ouderschapsverlof hebben opgenomen.
Even een voorbeeld
Stel je hebt op de datum van de invoering van de wet een kind van zes maanden. Je hebt bijvoorbeeld al 15 weken ouderschapsverlof opgenomen. Dan heb je in de resterende zes maanden van het eerste levensjaar van je kind, nog 11 weken om je ouderschapsverlof op te nemen. Tijdens die 11 weken heb je recht op een uitkering.
Meer informatie over het ouderschapsverlof? Je leest het hier.