Sperma onderzoeken

Waarom je sperma laten onderzoeken?

Jullie zijn al een tijdje bezig zijn met het krijgen van een kind. Je hoopt natuurlijk altijd dat alles gewoon goed is, maar het kan voorkomen dat het niet meteen lukt. Wanneer je vrouw/vriendin niet binnen het jaar zwanger wordt, kan je verschillende stappen ondernemen om te testen waar het aan zou kunnen liggen. De oorzaak kan zowel bij jou als je vrouw/vriendin liggen, trek hierin niet te snel conclusies. Maak het bespreekbaar, praat erover en kijk welke stappen jullie willen nemen. Je sperma laten onderzoeken is een optie.

Wat kan ik testen en hoe werkt het?
Bij sperma gaat het om drie dingen: de hoeveelheid zaadcellen in sperma, hoe goed de zaadcellen bewegen en de vorm ervan. Wanneer één van de drie van mindere kwaliteit is, betekent dit niet automatisch dat je vrouw/vriendin minder snel zwanger kan worden. De kans is wellicht wat minder groot.

Je zaad onderzoeken
Je kunt je zaad via een huisarts laten onderzoeken. Heel toegankelijk. Je krijgt een potje mee en een formulier. Je krijgt de instructies om je sperma op te vangen in het potje (niet in iets anders, ook niet eerst in een condoom of een andere plek). Deze moet vervolgens binnen 1 uur bij het laboratorium zijn. Tip: bewaar het potje in je broekzak of in de binnenzak van je jas, zodat deze op een goede temperatuur blijft. Het onderzoek heeft namelijk geen zin wanneer het zaad te warm of te koud is geweest. Duurt het langer dan 1 uur, voordat het zaad in het lab is, dan heeft onderzoek ook geen zin. Vraag gerust aan de huisarts of hij of zij tips voor je heeft.

Wanneer krijg je de uitslag?
De uitslag van de test krijg je tussen de twee en drie weken. Op basis van de uitslag krijg je verder advies. Het kan zijn dat je zaad voldoende tot goed is, dan wordt er gekeken naar de momenten waarop de kans op bevruchting het grootst is. Is het zaad onvoldoende of slecht van kwaliteit, dan word je verder doorverwezen naar bijvoorbeeld een gynaecoloog. Trek ook hier niet te snel conclusies voor jezelf. Laat je goed adviseren door medisch specialisten. Stel ze actief vragen als je met vragen zit en gun jezelf de tijd om het gewoon te blijven proberen. 

Hoeveel kost spermaonderzoek?
De kosten voor spermaonderzoek variëren van 50 euro tot meer dan 100 euro. Laat je daarom goed van te voren informeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De uitslag van het onderzoek ontvang je van het betreffende laboratorium.

Verminderde vruchtbaarheid
Heb je de resultaten binnen van het vruchtbaarheidsonderzoek en blijkt daaruit dat je verminderd vruchtbaar bent? Dan kan het zijn dat het voor jullie langer gaat duren om zwanger te worden of dat de kans erg klein is dat het gaat lukken. Mocht dit het geval zijn, ga dan altijd kijken naar medische mogelijkheden om de kans op een zwangerschap te vergroten. Zo zijn er diverse trajecten, zoals IVF, IUI en ICSI. Dit zijn vruchtbaarheidsbehandelingen die vaak in het ziekenhuis plaatsvinden.